Gå til hovedindhold

Mit virk >

Om den nye ferielov

Den 1. september 2020 får vi en ny ferielov i Danmark. Formålet er at give nye på arbejdsmarkedet mulighed for at holde betalt ferie fra starten af deres arbejdsliv.

De nye ferieregler betyder, at lønmodtagere fremover kan holde ferie i takt med, at de optjener den. De optjener ferie fra 1. september og et år frem. Det hedder fremover ferieåret. Den ferie kan så holdes samtidig fra 1. september og 16 måneder frem. Den periode hedder fremover ferieafholdelsesperioden. Det betyder fx, at ferie som lønmodtageren optjener i februar, allerede kan holdes i marts samme år.


Klik på billedet for større visning

Lønmodtagerne kan med den nye ferielov stadig holde op til 25 dages betalt ferie om året. Der er stadig to former for feriebetaling – ferie med løn og ferietillæg eller ferie med feriegodtgørelse.

Overgangsåret inden den nye ferielov

Inden den nye ferielov træder i kraft, er der et overgangsår fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020.

Det er der, fordi alle lønmodtagere ellers ville have op til et års optjent ferie i overskud, når den nye ferielov træder i kraft. I stedet bliver lønmodtagerens optjente ferie for overgangsåret til en opsparing hos en ny fond, Lønmodtagernes Feriemidler. Det betyder, at I som arbejdsgivere undgår at betale dobbelt ferie i overgangsåret, og at lønmodtagerne stadig kan holde fem ugers betalt ferie, ligesom de plejer.


Klik på billedet for større visning

Sådan påvirker den nye ferielov dig som arbejdsgiver

I overgangsåret skal I indberette ferie for alle jeres medarbejdere, og der er nye regler for, hvilke feriepenge der skal indberettes før eller efter skat. Når den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, er der nye frister for indberetninger og indbetalinger til Feriepengeinfo og FerieKonto.
Læs mere om:

Nye administrationsbidrag gennem Samlet Betaling

I vil fremover skulle betale bidrag til Samlet Betaling for administration af henholdsvis FerieKonto og Lønmodtagernes Feriemidler.

Bidraget for Lønmodtagernes Feriemidler gælder alle virksomheder, der har indberettet ATP-bidrag. Første opkrævning er for 1. kvartal 2019 og skal betales i juli 2019. Bidraget er fastsat til 28 kr. pr. medarbejder for 2019.

Bidraget for FerieKonto gælder alle virksomheder, der indberetter til FerieKonto. Bidragets størrelse afhænger af antallet af medarbejdere, I har indberettet til FerieKonto i det seneste kvartal. Første opkrævning vil være for 4. kvartal 2020 og skal betales i april 2021.

Læs mere om baggrunden for den nye ferielov:

Garantiordninger skal registreres i Feriepengeinfo

Alle virksomheder, der indberetter til Feriepengeinfo, skal være dækket af en garantiordning. Det er garantiordningen, der skal meddele Feriepengeinfo, hvilke virksomheder de garanterer for.

Hvis I har indberettet til Feriepengeinfo uden at være registreret med en garantiordning, skal I bede garantiordningen om at registrere jer. Hvis I ikke er dækket af en garantiordning, skal I flytte jeres indberetninger til FerieKonto.

Ved konkurs indsættes garantiordningen automatisk som udbetaler på feriepengekontiene.

Print Facebook LinkedIn Twitter Mail Facebook LinkedIn Twitter Mail Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.