Gå til hovedindhold

Barsel

Er du selvstændig erhvervsdrivende og skal på barsel?

Hvis du som selvstændig erhvervsdrivende skal på barsel og har en mindre eller negativ indtægt i din virksomhed, kan du drage fordel af en sygedagpengeforsikring for selvstændige erhvervsdrivende.

Udbetaling Danmark beregner barselsdagpenge til selvstændige erhvervsdrivende på baggrund af din indtægt, og du vil derfor ikke få udbetalt barselsdagpenge, hvis indtægten er negativ. Såfremt du skal på barsel og har en mindre eller negativ indtægt i din virksomhed, kan du drage fordel af sygedagpengeforsikringen for selvstændige erhvervsdrivende, da du som minimum er sikret 2/3 af den højeste dagpengesats.

Det anbefales at vælge minimumssatsen, hvis du har en arbejdsfortjeneste på under 152.706 kr., da du vil få udbetalt 2/3 af dagpengesatsen på 2.937 kr. pr. uge før skat (pr. 1. januar 2020).

Hvis du i sidste årsregnskab havde en arbejdsfortjeneste på mindst 229.060 kr., vil sygedagpengeforsikringen for selvstændige erhvervsdrivende være unødvendig - såfremt den kun tegnes med henblik på barselsdagpenge - da du grundet en arbejdsfortjeneste på 229.060 kr. og derover er berettiget til fuld dagpengesats under barsel. Fuld dagpengesats er 4.405 kr. pr. uge før skat (sats pr. 1. januar 2020). I dette tilfælde er du ikke dækket ved sygdom.

Hvis du i sidste årsregnskab havde en arbejdsfortjeneste på 229.060 kr. eller derover og derfor er berettiget til barselsdagpenge uden en sygedagpengeforsikring, men også ønsker at være dækket ved sygdom, kan du tegne sygedagpengeforsikringen for selvstændige erhvervsdrivende. Du vil derved både være berettiget til både syge- og barselsdagpenge.

Ventetid ved tilmelding

Du skal være opmærksom på, at der ved tilmelding til forsikringen for selvstændige erhvervsdrivende generelt er 6 måneders ventetid. Dette betyder, at fra den dato, Udbetaling Danmark har modtaget din tilmelding, indtil du er berettiget til barsels- og sygedagpenge i forhold til din forsikring, vil der normalt gå 6 måneder. Er ventetiden ikke udløbet når du påbegynder din barsel, vil der ske genberegning af din barselsdagpenge når din ventetid er udløbet, således du herefter får beregnet din barsel i forhold til din forsikring. Udløber din ventetid efter du har påbegyndt din barsel, bør du kontakte barselsafdelingen og orientere dem herom.

Du skal være opmærksom på, at der også sker genberegning af dine barselsdagpenge, såfremt du træder ud af sygedagpengeforsikringen under din barsel.

Har du tegnet en sygedagpengeforsikring og har du allerede på baggrund af din indtægt ret til højeste dagpengesats, vil ventetiden ikke have betydning for dine barselsdagpenge.

Du kan læse mere om barsel samt barselsdagpenge for selvstændige på borger.dk/barsel.

Print Facebook LinkedIn Twitter Mail Facebook LinkedIn Twitter Mail Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.